Piramida zdrowego żywienia to zalecane zestawienia produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości.
Podstawę piramidy i codziennej diety stanowią pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo, płatki zbożowe, makarony, ryż, kasze itp.), których zaleca się spożywać od 6 do 11 porcji dziennie.
Drugi poziom piramidy to 3-5 porcji warzyw i owoców.
Trzecim poziom to 2 do 3 porcji niskotłuszczowych produktów nabiałowych (mleko, jogurt, ser) lub roślinnych zamienników nabiału, nasiona strączkowe, orzechy itp.
Na szczycie piramidy znajdują się tłuszcze roślinne, naturalne substancje słodzące i sól, których spożycie powinno się maksymalnie ograniczać.
Wielkość porcji przykładowych produktów w poszczególnych grupach pokarmowych:
Zboża: 1/2 szklanki gotowanych płatków zbożowychlub gotowanej kaszy, 1/3 szklanki suchych płatków zbożowych lub suchej kaszy, 1 kromka chleba.
Warzywa: 1 szklanka surowych warzyw, 1/2 szklanki gotowanych lub duszonych warzyw, 1/4 szklanki soku jarzynowego.
Owoce: 1 kawałek średniego owocu, 1/2 szklanki owoców suszonych, 1/4 szklanki soku.
Nasiona strączkowe: 1/2 szklanki nasion gotowanych, 1/2 szklanki tofu, 1/2 szklanki kiełków z fasoli.
Orzechy/analogi produktów zwierzęcych: 1/4 szklanki orzechów, 2 łyżki masła orzechowego, 1/4 szklanki roślinnych zamienników produktów zwierzęcych – nabiałowych i mięsnych (np. wędlina sojowa, serek sojowy).
Mleko roślinne: 1 szklanka mleka w płynie, 1/4 szklanki mleka w proszku.