Colostrum pobierane do 2 godzin od porodu, w porównaniu z mlekiem, ma wysoką zawartość albumin, niższą zawartość tłuszczu i kazeiny oraz najniższą zawartość laktozy. Im dłużej od porodu, tym bardziej skład wydzieliny produkowanej przez gruczoły mlekowe zmienia się, by w końcu stać się mlekiem, które nie ma już tak dobroczynnego wpływu na układ immunologiczny. Z każdą następną godziną zmienia ono swój skład. Z upływem czasu w colostrum zwiększa się zawartość laktozy oraz zmniejsza stężenie białek albuminowych, kluczowego składnika aktywnego. W ciągu kilkudziesięciu godzin colostrum staje się dojrzałym mlekiem. Czas pobrania colostrum ma kluczowe znaczenie dla jego jakości. Oznaczenie 2H przy nazwie surowca COLOSTRUM BOVINUM informuje, że wykorzystywane przez nas colostrum pobieranie jest wyłącznie w ciągu pierwszych dwóch godzin od ocielenia. Pozyskanie colostrum z pierwszego udoju jest bardzo istotne, ponieważ zawartość składników bioaktywnych jest wówczas największa. Świadczy to również o tym, że jest to Colostrum najwyższej jakości dostępne na rynku.